Podlaskie smaki czyli regionalna kuchnia

podlasie kuchnia

Co zjeść na Podlasiu? Smaki regionalne.

Podlasie to region wielokulturowy. Prawdziwa mozaika kultur i ludzi o różnych tożsamościach. Dzięki temu faktowi mamy możliwość wybierania w nieprzebranych smakach tego regionu. 

Lista kilku wspaniałych dań, które udało mi się spróbować podczas mojego pobytu na Podlasiu. Więcej o Podlasiu i Szlaku Green Velo. LINK 

Nagrywałem też serie filmów z Podlasia:

1. Buza

buza to niezwykle ciekawy napój. Czytałem o nim przed wyjazdem w ramach researchu ale nie znalazłem miejsca gdzie można spróbować buzy. Przypadkowo udało mi się go znaleść w Osowcu. Buza to napój bezalkoholowy produkowany z fermentowanej kaszy jaglanej. Podaje się go schłodzonego. Dla mnie smakuje całkiem nieźle ale czuć jakby posmak drożdży. Buzę można spróbować w restauracji Kantyna Osowiec w Osowcu.

2. Sękacz

Sękacz to tradycyjny przysmak Podlaski. Pierwszy raz widziałem go w Tykocinie i był w dość przystępnej cenie później drugi raz w Wigrach i ta cena już była bardzo wysoka. Niestety Wigry to był nasz ostatni przystanek i zdecydowaliśmy się kupić sękacza. Koszt- 14zł za kawalątek ciasta. W smaku przypomina bardzo suchą zbitą babkę piaskową ale jest smaczny.

3. Azu 

Azu to kolejne danie kuchni tatarskiej. Danie to przypomina gulasz, w którego skład wchodzą ziemniaki, marchewka i chyba wołowina + bardzo aromatyczne przyprawy.  Można zjeść to danie w restauracji U Alika w Suwałkach. 

4. Stulistnik 

To bardzo ciekawe danie kuchni tatarskiej. Wygląda to jak pieczeń. Składa się z warstw ciasta przełożonych farszem mięsnym, całości dopełniają MEGA aromatyczne zioła. Można zjeść to danie w restauracji U Alika w Suwałkach.

5. Kartacze (cepeliny) 

Można by rzecz- podlaski klasyk. Jedno z najbardziej rozpowszechnionych lokalnych dań. Jest to klusek dość dużych rozmiarów w farszem mięsnym. Zarówno klusek jak i farsz są mocno zbite. Mięso przypomina to z wareników. Jak dla mnie potrawa jest odrobinę za tłusta. Danie można zjeść w restauracji Babka w Białymstoku oraz w wielu różnych innych knajpach. 

6. Soljanka 

Soljanka to dla mnie najbardziej kontrowersyjna potrawa na tej liście. Ktoś (tatarzy) wpadł na pomysł aby połączyć dwie zupy pomidorową i ogórkową. Czy to wyszło? Tak średnio bym powiedział. TYLKO dla prawdziwych smakoszy. Można zjeść to danie w restauracji U Alika w Suwałkach. 

7. Soczewiak 

Te wspaniałe regionalne danie zostało ze mną prawie najdłużej (zwyciężył sękacz, który dojechał do Krakowa) bo zjadłem je dopiero w wagonie PKP. Soczewiak jak sama nazwa wskazuje zawiera soczewicę, dokładniej z niej składa się farsz. Zewnętrzną warstwę stanowi masa ziemniaczana, wszystko jest usmażone i przypomina normalnego mielonego. W smaku fenomenalne. 

8. Bliny 

To potrawa kuchni tatarskiej. Przypomina to pieróg z ciasta bardziej jak do wypieku ciast aniżeli do typowych pierogów. Farsz stanowi kapusta kuszona, dużo kminku oraz grzyby, całość jest zapiekana. Można zjeść to danie w restauracji U Alika w Suwałkach. 

Przedstawiłem wszystkie regionalne dania jakie udało mi się zjeść podczas tego pobytu. Przez właśnie jedzenie Podlasie zapamiętam jako krainę regionalnymi smakami płynącą. Zapraszam do przeczytania innych wpisów o Podlasiu.